Sentència condemnatòria Incendi la Donzell

El despatx Manuel Busquet Advocats ha guanyat el judici de l’incendi imprudent que a l’estiu del 2009 va cremar més de 5.000 hectàrees de conreus i massa forestal a les comarques de l’Urgell, la Noguera i la Segarra. El despatx representava a tots els afectats i a tots els Ajuntaments exercint l’acusació particular. 

El jutjat penal número 2 de Lleida ha condemnat a Endesa a pagar 4 milions i mig d’euros per sufragar les despeses d’extinció dels bombers i agents rurals, els danys ambientals i als 65 damnificats entre els quals hi ha cinc Ajuntaments de Sanaüja, Cabanabona, Vilanova de l’Aguda, Agramunt i Oliola.

La companyia elèctrica multinacional ha arribat a un acord extrajudicial de conformitat per evitar seure al banc dels acusats tres directius de l’empresa acusats d’un delicte d’incendi per imprudència a declarar sobre la seva responsabilitat en l’incendi. Endesa, després de sis anys de lluita accepta la condemna i assumeix la responsabilitat civil i penal i indemnitzarà amb un milió d’euros a la Generalitat i amb tres milions i mig d’euros més als Ajuntaments i als particulars perjudicats per l’incendi. 

Manuel Busquet, advocat de l’acusació particular, es mostra satisfet perquè finalment la companyia reconeix que el mal estat de conservació d’una línia va originar l’incendi. S’ha arribat a un acord de conformitat en l’assumpció de responsabilitats i en la pena amb els advocats dels tres directius d’Endesa. “S’ha reconegut la responsabilitzat directa en la causa d’aquest incendi que va ser el mal estat d’una línia de baixa tensió”, constata l’advocat. I afegeix que “poques vegades s’ha arribat a una conformitat amb una companyia elèctrica per un delicte d’incendi per imprudència”. 

La sentència marca un abans i un després per la conformitat, l’assumpció de responsabilitat i les penes. Representa un pas endavant d’una lluita molt desigual entre els afectats i una gran empresa. La sentència és una satisfacció moral per tots els afectats i per la societat en general, remarca Manuel Busquet, i crea un precedent per la indemnització a la Generalitat per danys ambientals i despeses d’extinció. Fins ara tots els casos que ha portat el despatx s’han guanyat amb sentència condemnatòria.


Actualitat jurídica

Manuel Busquet | Advocats us desitja Bon Nadal

Nadal 2023

En aquesta temporada festiva, recordem les sàvies paraules de Confuci: “L’educació genera confiança. La confiança genera esperança. L’esperança genera pau.”
Nadal 2020

Nadal 2020

El Nadal és el moment de celebrar amb la família i els amics, i de reflexionar sobre l’any que s’acaba i els reptes que ens esperen en el futur.
Planifica la teva successió per reduir impostos fiscals

Planifica la teva successió per reduir impostos fiscals

El Govern ha pactat pujar l’impost de successions en els nous pressupostos de cara el 2020.
Michael League

El reconegut músic i productor musical nord americà Michael League, nou client del despatx.

El compositor, productor i baixista del grup de jazz fusió Snarky Puppy de Nova York, Michael League és client de Manuel Busquet Advocats.